2021-08-04

The Godfathers

Kahdeksankymmenluvun puolivälissä napsahti levylautaselle jotain isoa ja kummallista. Kyse oli yhtyeestä, joka särisi ja kirskui sellaisella pateettisella tavalla, jollaista en ollut kuullut aiemmin. Siinä oli kuitenkin jotain tuttua, mutta sen hulluus löi vasten kasvoja. Ensimmäinen levy oli kaksitoista tuumainen ep ja se piti sisällään kolme kappaletta. Levyn nimi antoi viittauksen sen voimasta (tosin tämän nimi viittauksen tajusin paljon myöhemmin) Capo Di Tutti Capi lyhyesti sanottuna Päällikkölevy! Levyn ensimmäisenä jysähtävä esitys 'Lonely Man' jytkähti eteen vinkuvien kitaroiden voimalla, johon liittyi rummut ja basso lyöden rytmiä pajavasaran tahdilla ja voimalla. Kappale junnasi tajuntaan, josta ei voinut olla pitämättä. Volyyminappula oli taas ohjaavassa asemassa..Lisää! Levy ympäri ja taas mentiin 'I Want You'. Samaa puristusta, karheaa menoa ja yksinkertaisen hienoa! Viimeisenä vielä 'Sticks and Stones' joka ei osoittautunut levyn täytebiisiksi. Tuottajana levyllä toimi yksi suosikki sellainen eli Vic Maile.

Kun ensilevyn pyöritystä oli jatkunut ja jatkunut, ilmestyi jo seuraava ja taas samalla formaatilla 12". Kitarat vinkuivat, ehkä aiempaa kovemmin ja aloitus kappale on edelleen yksi suosikeistani tämän yhtyeen tuotannosta 'This Damn Nation' on ja oli takuuvarma bilehitti, jolla vedettiin tunnelma katon läpi. Tältä levyltä löytyy kolme suorapaahto rokettia. Kakkospuolen avaa 'Can't Leave Her Alone' ja viimeisenä upea kunnianosoitus surf-instru 'John Barry'. 

Ja kun yhtye oli 12" formaattiin mieltynyt, olihan se seuraavakin samanlainen. 'Sun Arise' julkaistiin vuonna 1986. Tähän mennessä oli jo tullut nähtyä yhtye livenäkin muutaman kerran. Kuten monen muunkin yhtyeen kohdalla, niin myös Godfathersin kohdalla tuli todettua, että livenä toimii ja hienosti. Yhtye paahtoi todellakin lavalla ja keikat oli varsin totisia rokki purkauksia. Ensimmäinen live-kokemus yhtyeestä taisi olla Turun Ruissalossa ja siellä jokin Rauhan tapahtuma, jossa muistaakseni ei esiintynyt muita kuin The Godfathers ja Sielun Veljet ja taisi olla vielä sunnuntaipäivä.

'Suurkonsertti Turus' The Godfathers & Sielun Veljet

Yhtyeen livekuntoa on tullut todistettua useasti ja jopa kerran Raumalla paikallisessa tanssiravintolassa? Yhtye porskuttaa edelleen ja uudet levytkin ovat olleet varsin pontevaa menoa edelleen. Yhtyeen tuoma huuma aiheutti tyypillisen tutkimisvimman, mistä tällaista mökää oikein ilmestyy ja kavereiden aiemmat tekemiset tuli myös tutkittua tarkemmin. Yhtyeet Sid Presley Experience ja Unholy Trinity tulivat tutuiksi. Kyllähän sieltä paistoi jo suunta kummastakin noista pre-yhtyeestä, miltä Godfathers nykyäänkin kuulostaa. Hup-Two-Three-Four!

#godfathers, #sidpresleyexperience, #unholytrinity







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti